Een totaalbeleving
Kleurige klederdrachten, vissersschepen, ambachten en tradities. Men was bang dat na de afsluiting van de Zuiderzee de typische Zuiderzeecultuur razendsnel zou verdwijnen. Naar voorbeeld van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem maakte de directeur, Siebe Jan Bouma, een plan voor het buitenmuseum om de Zuiderzeecultuur vast te leggen en te tonen. Het moest een totaalconcept worden van schepen, water, grond, groen en gebouwen. Geen statisch geheel, maar een vissersdorp waar rolspelers en ambachtslieden aan het werk zijn. En een plek waar de bezoekers het zeezout op hun tong proeven, de vis ruiken, de wind en zon op hun huid voelen, getimmer horen en verblind worden door de kleurenpracht van de klederdracht. Een totaalbeleving dus.
Bouwkundige puzzel
Hoe maak je een museum waar échte gebouwen en bruggen museumobjecten zijn? De tentoonstelling 75 jaar Zuiderzeemuseum geeft een kijkje achter de schermen en vertelt hoe dit lukte; over het jarenlang werken aan het perfecte plan en het vinden van draagvlak en steun, de intensieve zoektocht naar geschikte panden, de juiste interieurs en gebruiksvoorwerpen, het opmeten, uittekenen, demonteren, vervoeren en weer opbouwen van panden in het museum. Soms steen voor steen, maar later ook – spectaculair – in hun geheel.
Terugkijken en toekomst
Ook kijkt het museum kritisch terug: want, sommige panden werden gered van de sloop, maar de brug van Jorwerd werd onder protest van de inwoners weggehaald om naar het museum verplaatst te worden. En het museum kijkt ook vooruit; het behoud van het buitenmuseum is een belangrijk thema. Hoe zorgen we er met elkaar voor dat het Zuiderzeemuseum ook de volgende 75 jaar de plek blijft waar nieuwe generaties de oude Zuiderzeecultuur kunnen ontdekken en beleven?
Oud-medewerkers en oud-vrijwilligers gezocht
Op donderdag 1 juni 2023 om 16.00 uur vindt de feestelijke opening van de tentoonstelling voor genodigden plaats. 75 jaar Zuidermuseum vier je natuurlijk niet alleen met huidige medewerkers, maar ook met degenen die ooit een bijdrage aan het museum hebben geleverd. Daarom vindt het museum het een eer als daar zoveel mogelijk oud-collega's bij aanwezig zijn. Het belooft een gezellige middag te worden, waarop er, naast een bezoek aan de tentoonstelling, herinneringen kunnen worden opgehaald en bijgepraat kan worden. Geïnteresseerde oud-medewerkers en -vrijwilligers kunnen zich via dit formulier aanmelden. De officiële uitnodiging volgt dan binnenkort in de mailbox. Op 2 juni opent de tentoonstelling voor het publiek en is te bezoeken tot en met 24 september 2023.
Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum verzamelt en beheert al 75 jaar erfgoed uit het voormalige Zuiderzeegebied. Het vertelt het verhaal van de Zuiderzee en verbindt daarbij het heden met het verleden op een toegankelijke wijze voor een divers publiek. Jong en oud wandelt hier honderd jaar terug in de tijd en komt in aanraking met de Zuiderzeecultuur. In de vaste tentoonstelling Zee vol verhalen duiken bezoekers in de verhalen over het leven aan de voormalige Zuiderzee. Het museum brengt ook de cultuurhistorische collectie op verrassende wijze samen met hedendaagse kunst, vormgeving en design. Kijk op zuiderzeemuseum.nl voor een overzicht van alle tentoonstellingen.
Lonely Planet heeft het Zuiderzeemuseum opgenomen als 'Top choice' in haar internationale reisgids Best in travel 2022. Museumkids heeft het Zuiderzeemuseum wederom het predicaat 'Kidsproof' toegekend voor 2023.