HAARLEM - Dit jaar vieren we 78 jaar vrijheid! We staan ook stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Het Noord-Hollands Archief (NHA) organiseert en ondersteunt activiteiten en projecten om deze geschiedenis in leven te houden. Kom rond 4 en 5 mei naar de Janskerk en laat je met een podwalk langs historische plekken in Haarlem leiden of kom met je familie naar een van de theatervoorstellingen.


Jongeren aan het woord

Voor de nieuwe podwalk 'De vele gezichten van Vrouwen in Verzet', gebaseerd op de gelijknamige tentoonstelling van het NHA, lieten makers Frédérique Donker en Anna Huizing zich inspireren door de verhalen van de Haarlemse verzetsvrouwen in de tentoonstelling en maakten op basis hiervan een stadswandeling met audiotour. Je wordt langs historische plekken in de stad gevoerd en luistert naar de verhalen van gebeurtenissen die ter plekke hebben plaatsgevonden. De verhalen worden verteld door acht jongeren die op persoonlijke wijze de geschiedenis overdragen. De podwalk wordt op 4 mei om 17.30 uur gelanceerd bij het NHA en is daarna voor iedereen gratis toegankelijk. Als je bij de lancering wil zijn, kun je je aanmelden d.m.v. een bericht aan communicatie@noord-hollandsarchief.nl.

Haarlem tijdens de Duitse bezetting

Op 4 mei wordt om 16.00 en om 21.00 uur de theatervoorstelling 'Fluisterende Huizen' opgevoerd in de Janskerk. Haarlemse muzikanten, vertellers en theatermakers vertellen het verhaal van Haarlem tijdens de Duitse bezetting in deze muzikale, poëtische en verhalende voorstelling op een originele manier. Kaartjes kosten € 7,50 per stuk, en zijn verkrijgbaar via de website van het NHA.

Een jeugdtheatervoorstelling over toen met onderwerpen van nu

In de theatervoorstelling TRUUS gaat het over vriendschap, verraad, vrijheid en een moord. Hierin wordt het waargebeurde verhaal verteld van Truus van Lier, een 22-jarige rechtenstudent uit Utrecht die zich aansloot bij het gewapende verzet. Ze verzette zich tegen onderdrukking en terreur van haar medeburgers, maar werd uiteindelijk verraden door een verzetskameraad en moest dit met haar leven bekopen. Jong en oud wordt aan het denken gezet over thema's als onverdraagzaamheid, uitsluiting en pesten. Op zondag 7 mei wordt de voorstelling om 11.00 uur en om 13.00 uur voor families gehouden (vanaf 8 jaar). Kaartjes kosten € 10,00 per stuk en zijn via de website verkrijgbaar. De voorstelling wordt op maandag 8 mei ook voor scholen gehouden.

Op de website noord-hollandsarchief.nl/bevrijdingsdag is alle informatie over de bijeenkomsten te vinden.