HAARLEM - Onlangs werd de line-up van Bevrijdingspop 2025 bekendgemaakt, met optredens van onder anderen Son Mieux, Jonna Fraser & the Lions, Roxy Dekker en de Ambassadeur van de Vrijheid RONDÉ. Dit jubileumjaar staat niet alleen in het teken van 80 jaar vrijheid: Bevrijdingspop Haarlem viert ook zijn 45-jarig bestaan. Een mijlpaal die wordt gevierd met uiteenlopende projecten en activiteiten in de stad en op het festival.



In aanloop naar 5 mei: verhalen, terugblikken en het jubileumlogo
Voorafgaand aan het festival wordt de rijke geschiedenis van Bevrijdingspop tot leven gebracht in diverse projecten. In de podcast Voorbij de Spotlights, gepresenteerd door Rudy Nicola, delen vrijwilligers, artiesten en betrokkenen persoonlijke verhalen – van backstage-avonturen tot bijzondere ontmoetingen. Uniek is dat de podcasts zijn opgenomen op verschillende locaties in de stad, die verwijzen naar oude locaties of die herinneringen oproepen aan het festival.


Op het Stationsplein is de openluchtexpositie Bevrijd! En nu feest! te zien, gecreëerd in samenwerking met het Noord-Hollands Archief. Het laat zien hoe Nederlanders sinds 1945 vrijheid vieren, met Bevrijdingspop als het allereerste Bevrijdingsfestival van Nederland. De expositie is te zien van 28 april tot 9 mei 2025. Wie verder de geschiedenis in wil duiken, kan ook de tentoonstelling Bevrijd! En Nu? bezoeken in het Noord-Hollands Archief.

Speciaal voor dit lustrum is er ook een jubileumlogo ontworpen dat op posters op verschillende plekken in de stad te zien is, op social media en natuurlijk op het festivalterrein. Een herkenbaar symbool dat dit bijzondere jubileumjaar markeert.

Muziek, verhalen en creativiteit komen samen op het festivalterrein
Op de Dreef kunnen bezoekers het Bevrijdingspop Museum bezoeken. De tentoonstelling blikt terug op 45 jaar festivalgeschiedenis, met unieke fotografie en verrassende verhalen. Iets verderop op de Dreef kunnen bezoekers in gesprek gaan met veteranen van Stichting Veteranen Haarlem. Wat betekent vrijheid als je ervoor hebt gevochten? Bezoekers zijn welkom om vragen te stellen, te luisteren en te praten.


Traditiegetrouw wordt er om 16.55 uur op alle Bevrijdingspodia vijf minuten stilgestaan bij vrijheid. Op het Odido Hoofdpodium gebeurt dat met Speelman & Speelman. De Haarlemse broers schreven speciaal voor het dubbele lustrum het nummer Zing Het Zachter, een ode aan verbondenheid en reflectie. In 2012 ontstond er – tijdens een regenachtige editie – spontaan een bijzonder moment met het duo. Datzelfde gevoel brengen ze dit jaar terug op het podium.

Met Radio Bevrijdingspop hoef je je geen moment te vervelen. Tijdens de change-overs, als het hoofdpodium wordt voorbereid voor de volgende artiest, draaien DJ Martino Rosso en DJ Erik muziek van legendarische artiesten die de afgelopen 45 jaar op Bevrijdingspop stonden. Een muzikale ode aan het verleden, terwijl bezoekers wachten op hun favoriete artiest van nu.

Op het Vrijheidsplein komt creativiteit tot leven in de container studio van jongerenorganisatie Stoked. Hier worden T-shirts ter plekke voorzien van unieke prints – speciaal voor deze editie. Bezoekers kunnen hier hun creativiteit de vrije loop laten en laten zien wat vrijheid voor hen betekent.

Verschilmaker 2025: Gitta Klopper
Bevrijdingspop kijkt niet alleen terug, maar ook vooruit. Elk jaar zetten we iemand in het zonnetje die op een persoonlijke manier het verschil maakt. In 2025 is dat Gitta Klopper, oprichter van Connect Generations. Haar organisatie koppelt studenten aan woonzorgcentra in Haarlem en Heemstede: in ruil voor woonruimte helpen zij mee in het dagelijks leven van ouderen. Zo wordt niet alleen eenzaamheid verminderd, maar ontstaat er ook wederzijdse energie en verbinding tussen generaties.


Handige informatie
Bevrijdingspop vindt plaats op maandag 5 mei in de Haarlemmerhout. Het festival vindt plaats van 12.00 uur tot 23.00 uur en de toegang is gratis. Kijk voor meer informatie en alle lustrumactiviteiten op bevrijdingspop.nl

Over Bevrijdingspop Haarlem
Bevrijdingspop Haarlem is het oudste en grootste bevrijdingsfestival van Nederland en heeft als doel het publiek bewust te maken van de boodschap: Vrijheid maken we samen. Dit doet de organisatie door het organiseren van een Herdenkingsconcert op 4 mei en het Bevrijdingsfestival op 5 mei. Jaarlijks zijn er zo'n 5.000 bezoekers op 4 mei en maar liefst 140.000 op 5 mei.


Achter de schermen werkt een team van ongeveer 50 toegewijde vrijwilligers met hart en ziel aan Bevrijdingspop. Daar komen in de bouwweek nog eens circa 400 zeer betrokken vrijwilligers bij om het festival op 4 en 5 mei op- en af te bouwen.