Wanneer iemand overlijdt tijdens een verblijf in het buitenland, is dat voor nabestaanden een ingrijpende en complexe situatie. Naast het emotionele aspect spelen ook praktische zaken, zoals het repatriëren van het lichaam en de bijbehorende kosten, een grote rol. In 2025 zijn er belangrijke aspecten waar nabestaanden rekening mee moeten houden als het gaat om de dekking van zowel de zorgverzekering als de reisverzekering bij een overlijden in het buitenland.


Dekking door de zorgverzekering

De Nederlandse zorgverzekering dekt in principe een deel van de medische kosten in het buitenland. Dit geldt echter vooral voor medische behandelingen die vallen onder de noodzakelijke zorg. Voor overlijden in het buitenland ligt dit anders. Een basiszorgverzekering biedt in 2025 geen dekking voor de kosten van het repatriëren van een overledene naar Nederland. Dit kan flink oplopen, afhankelijk van het land van overlijden en de transportwijze.
Wel kan de zorgverzekering, als aanvullende dekking is afgesloten, soms tegemoetkomen in bepaalde kosten, zoals het overbrengen van een lichaam naar een mortuarium of ondersteuning bij de administratie rondom een overlijden. Het is daarom belangrijk dat nabestaanden van tevoren nagaan wat de polis van hun zorgverzekering precies vergoedt. Vooraf zorgverzekeringen vergelijken geeft u een goed beeld welke zorgverzekeraar de beste dekking heeft. Vergelijken kan bijvoorbeeld via deze zorgvergelijker.

Dekking door de reisverzekering

Voor uitgebreide dekking bij overlijden in het buitenland is een reisverzekering in 2025 essentieel. De meeste reisverzekeringen bieden standaard dekking voor repatriëring bij overlijden. Dit betekent dat de kosten voor het vervoer van het lichaam naar Nederland vaak worden vergoed. Daarnaast vergoedt de reisverzekering ook de kosten voor bijvoorbeeld de lokale afhandeling van het overlijden, zoals de begrafenisondernemer in het buitenland, het vervoer naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis of mortuarium, en het regelen van een overlijdensakte.
Het is echter belangrijk om te controleren of de reisverzekering een ‘kortlopende’ of ‘doorlopende’ verzekering betreft. In beide gevallen geldt de dekking voor het buitenland, maar de precieze voorwaarden kunnen per verzekeraar verschillen. Sommige verzekeraars bieden bijvoorbeeld alleen dekking binnen Europa, terwijl andere wereldwijd dekken.

Extra aandachtspunten in 2025

Maximale vergoedingen: Zowel bij zorg- als reisverzekeringen kunnen maximale vergoedingen gelden voor repatriëring en andere kosten rondom overlijden. Dit kan per polis verschillen, dus het is belangrijk om deze goed door te nemen.
Aanvullende verzekeringen: Wie naar verre bestemmingen reist of voor langere tijd in het buitenland verblijft, doet er verstandig aan om een aanvullende reisverzekering af te sluiten die wereldwijde dekking biedt en hogere kosten vergoedt. Ook kan een aparte uitvaartverzekering handig zijn, die specifiek gericht is op de kosten van een overlijden in het buitenland.
Bijstand voor nabestaanden: Veel reisverzekeringen bieden in 2025 ook emotionele en praktische ondersteuning aan nabestaanden. Denk hierbij aan het inschakelen van een tolk, juridische ondersteuning of hulp bij het organiseren van de repatriëring.

Conclusie

In 2025 is het bij overlijden in het buitenland belangrijk om zowel een goede zorg- als reisverzekering te hebben. De zorgverzekering dekt meestal geen repatriëring, terwijl een reisverzekering dit vaak wel doet. Vooraf goed uitzoeken welke kosten gedekt worden en eventueel een aanvullende verzekering afsluiten, kan nabestaanden veel zorgen en hoge kosten besparen in een toch al zware tijd.