Maar liefst 38 Nederlandse gemeenten hebben gezamenlijk een cadeau aangeboden aan de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), die op 11 november haar 200-jarig bestaan viert. Het bedrag van €173.999 is bedoeld om minstens 20 nieuwe vrijwillige redders op te leiden en van de benodigde uitrusting te voorzien.
Hoewel de KNRM als goed doel volledig zelfstandig opereert geen subsidie ontvangt, vervult zij een belangrijke hulpverleningstaak en wordt er nauw samengewerkt met (lokale) overheden. De Search and Rescue (SAR)-operaties op zee en de ruime binnenwateren worden bijvoorbeeld uitgevoerd onder de verantwoordelijkheid van de Nederlandse Kustwacht en in gemeenten met een reddingstation is de burgemeester, verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid, vaak voorzitter van de plaatselijke commissie van het reddingstation.
De Nederlandse gemeenten zijn trots op de KNRM en haar duizenden vrijwilligers en erkennen het cruciale belang voor de veiligheid van de inwoners van ons land. Daarom hebben de burgemeesters van Blaricum, Bergen, Vlieland en Schouwen-Duiveland het initiatief genomen voor dit gezamenlijke cadeau voor de viering van 200 jaar KNRM. Burgemeester Barbara de Reijke van Blaricum licht toe: "In een land als Nederland, met zoveel water, mogen we ontzettend dankbaar zijn voor de vrijwilligers van de KNRM, die dag en nacht klaarstaan om mensen in nood te helpen. Soms riskeren ze zelfs hun eigen leven om dat van een ander te redden. Daarom verdienen zij onze steun, evenals de best mogelijke opleiding en uitrusting."
Deze gemeenten hebben een bijdrage geleverd aan het cadeau; Apeldoorn, Dantumadiel, Den Haag, Haaksbergen, Harderwijk, Leeuwarden, Maassluis, Noardeast Fryslan, Papendrecht, Raalte, Reimerswaal, Schagen, Schiermonnikoog. Steenbergen, Veendam, Vlissingen, Schiedam, Blaricum, Laren, Hilversum, Gooise Meren, Huizen, Sliedrecht, Drechtlanden, Enkhuizen, Schouwen - Duivenland, Velsen, Tholen, Hollands Kroon, Weststellingerwerf, Delft, Eemsdelta, Bunschoten, West Betuwe, Goeree Overflakkee, Veere, Den Helder, Texel, Vlieland en Terschelling.
Over 200 jaar KNRM
Het jubileumprogramma staat volledig in het teken van het vieren en gedenken van het reddingwerk en de redders van de KNRM. Er is veel veranderd sinds 1824: van roeireddingboten naar hypermoderne schepen en van reddingsvesten van kurk naar speciale overlevingspakken. Wat altijd hetzelfde is gebleven is dat KNRM'ers het werk geheel vrijwillig doen en dat de hulpverlening door de KNRM kosteloos is voor de geredden. Dat is niet vanzelfsprekend, de KNRM opereert al sinds haar oprichting in 1824 bewust zonder overheidssteun en kan haar werk doen dankzij donateurs, nalatenschappen en giften. Op dit moment worden de 75 reddingboten bemand door 1.500 vrijwilligers en komt KNRM jaarlijks meer dan 2.000 keer in actie voor noodmeldingen waarbij gemiddeld ruim 3.500 mensen worden geholpen of gered.
Naast het vieren en gedenken zal het jubileumjaar daarom worden gebruikt om meer bekendheid te geven aan het werk van de KNRM in al haar facetten. Van de Search and Rescue (SAR) op 45 reddingstations, de kusthulpverlening, de strandbewaking op de Friese Waddeneilanden door onze KNRM Lifeguards en de wereldwijde medische adviezen aan zeevarenden van onze Radio Medische Dienst. Als meer Nederlanders donateur worden of op andere manieren het reddingwerk gaan steunen, kan de KNRM ook in de toekomst mensen en dieren in nood blijven helpen en redden.